Péče o ochrnutého zvířecího pacienta

 

Při převzetí Vašeho ochrnutého miláčka do domácí péče je nezbytně nutné pokračovat v započaté a doporučované léčbě.

Bolestivost
Jistý stupeň bolestivosti či diskomfortu může přetrvávat i v příp. podávání analgetik (léků proti bolesti).Základem úspěšné terapie je omezení fyzické aktivity. K čemuž mírná bolestivost přispívá. Nikdy nepodávejte lidská analgetika bez konzultace s veterinárním lékařem, Brufen apod, mohou vážně poškodit zdraví.

Klid
Cílem omezené aktivity je snížení bolestivosti pro pacienta a snížení rizika výskytu komplikací (tzn. znovu otevření rány, sérom, sekundární prohloubení neurologických symptomů, …). Striktní klid ( klec) je nezbytný především u pacientů s instabilitou páteře a u pacientů , kteří si odírají při snaze o pohyb vrchní část tlapek nebo kyčle.
Klid definujeme jako rekonvalescenci v omezeném prostoru ( klec, ohrádka pro děti) s několikaminutovým venčením (cca 3* denně) nutným pro vykonání základních hygienických potřeb. Nikdy nesmíme dovolit pacientovi pohyb po schodech.. Hry, vycházky bez dozoru jsou zakázány.

Péče
Omezte mírně dávky krmiva. Snížená aktivita může způsobit nárůst váhy.
Je nezbytně nutné pomoci paralyzovaným jedincům s vyprázdněním močového měchýře, pokud nejsou schopni samostatně močit. (3* denně). Tlakem rukou proti sobě na dutinu břišní v oblasti močového měchýře pomůžeme vyprázdnit naplněný močový měchýř.

Fyzioterapie
Jedince neschopné pohybu bychom měli pravidelně sprchovat, což napomáhá jak stimulovat krevní oběh, tak udržet kůži v čistotě.
Cvičení cca 3* denně prospěje pacientovi při rekonvalescenci:
1.fáze – pasivní – pacienta položíme na bok, několik minut masírujeme končetiny , aby se prokrvily a prohřály, poté několik minut střídáme flexi (skrčení) a extenzi (natažení) končetin
2.fáze – aktivní – prsty stimulujeme polštářky a kůži mezi prsty, jemným stiskem docílíme vědomého krčení končetin a jejich procvičování, provádíme několikrát denně
 

V případě, že jedinec je již schopen pohybu, pomáháme mu se zvednout a stabilizovat zadní kočetiny, můžeme ve stoje zkusit několikrát jemně tlakem na zadní končetiny zapérovat a posílit tak rovnováhu. Pacientovi můžeme při přemisťování pomoci i podložením bříška např. ručníkem nebo použít speciální postroje www.invalidnivozikpropsy.cz/podpurne-postroje/ a odlehčovat mu tak končetiny při pohybu. Výraznou pomocí jsou podpůrné postroje nebo invalidní vozíček. 

Článek jsme se souhlasem umístili ze stránek: https://www.veterina-pisek.cz/publikace/pece-o-ochrnuteho-psa